Τανωμένος σορβάς

Ο τανωμένος σορβάς είναι μια ζεστή αγκαλιά που θα σας φέρει πιο κοντά στην ποντιακή παράδοση. Τα ωτία είναι παραδοσιακά ποντιακά τηγανητά γλυκά, που μοιάζουν με αφράτες λουκουμάδες ή ντόνατς. Είναι ιδανικά για πρωινό ή κέρασμα και συχνά συνοδεύονται από μέλι ή ζάχαρη. 

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)

  • 2 αυγά

  • 1 κούπα γάλα (χλιαρό)

  • 1/4 κούπας ζάχαρη

  • 1/4 κούπας ηλιέλαιο (ή ελαιόλαδο)

  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (ή 20 γρ. φρέσκια μαγιά)

  • 1 πρέζα αλάτι

  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι (προαιρετικά, για άρωμα)

Για το τηγάνισμα

  • Ηλιέλαιο (ή άλλο φυτικό λάδι)

Για το σερβίρισμα

  • Ζάχαρη άχνη, μέλι ή μαρμελάδα

Εκτέλεση:

1. Ετοιμασία της ζύμης

  1. Σε ένα μπολ, διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα με 1 κ.γ. ζάχαρη. Αφήνουμε το μείγμα για 5-10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά (θα κάνει φουσκάλες στην επιφάνεια).

  2. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.

  3. Προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού (αν χρησιμοποιούμε).

  4. Ρίχνουμε τη μαγιά στο μείγμα και αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο, ζυμώνοντας, μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.

  5. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 1-2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

2. Σχηματισμός των ωτίων

  1. Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και τα πλάθουμε σε μακρόστενα ή στρογγυλά κομμάτια, περίπου στο μέγεθος ενός μικρού κουλουριού.

  2. Αν θέλουμε, μπορούμε να κάνουμε μια μικρή στριφογυριστή κίνηση στη ζύμη για να δώσουμε στα ωτία χαρακτηριστικό σχήμα.

3. Τηγάνισμα

  1. Ζεσταίνουμε αρκετό λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα.

  2. Τηγανίζουμε τα ωτία σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές.

  3. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει το περιττό λάδι.

4. Σερβίρισμα

  1. Πασπαλίζουμε τα ωτία με ζάχαρη άχνη ή τα περιχύνουμε με μέλι.

  2. Μπορούμε να τα συνοδεύσουμε με μαρμελάδα, πραλίνα φουντουκιού ή ακόμα και σκέτα.

Συμβουλή

Αν περισσέψουν (αν και δύσκολο!), μπορείτε να τα φυλάξετε σε αεροστεγές δοχείο και να τα ζεστάνετε λίγο πριν τα σερβίρετε.


ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ 2024  email: pontiakikouzina1914@gmail.com
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε