Πισία γλυκά

Υλικά για 4 άτοµα

  • 1 φακελάκι µαγιά, ξερή
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 2½ φλ. νερό, χλιαρό
  • 4 φλ. αλεύρι, µαλακό
  • ελαιόλαδο και ηλιέλαιο για το τηγάνι
  • µέλι και κανέλα 

Εκτέλεση :

Σε µια λεκάνη διαλύουµε καλά µε το χέρι µας τη µαγιά σε 2-3 κ.σ. χλιαρό νερό. Προσθέτουµε το αλεύρι, το αλάτι και το υπόλοιπο νερό και ζυµώνουµε µε το χέρι µέχρι να έχουµε έναν παχύρρευστο χυλό. Μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω νερό. Θα βγει µια ζύµη πολύ µαλακή που πρέπει να κολλάει στα χέρια. Τη σκεπάζουµε µε µια πετσέτα και την αφήνουµε 1 ώρα να φουσκώσει. Τη µισή ζύµη µπορούµε να τη φτιάξουµε αλµυρά πισία και την άλλη µισή γλυκά. Σε αυτήν την περίπτωση θα τηγανίσουµε πρώτα τα γλυκά. Σε ένα µεγάλο κατσαρόλι γεµίζουµε ως τα ¾ 3 µέρη ηλιέλαιο και 1 µέρος ελαιόλαδο µέχρι να κάψει. Αλείφουµε τα χέρια µας µε λάδι για να µην κολλάει η ζύµη. Παίρνουµε κοµµάτια ζύµης στο µέγεθος καρυδιού και τα ρίχνουµε στο τηγάνι. Στην αρχή βουλιάζουν, αλλά µετά ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Μόλις ροδίσουν, τα βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουµε σε χαρτί κουζίνας να απορροφηθεί το περιττό λάδι. Περιχύνουµε µε µέλι, µαρµελάδα ή και σοκολάτα τύπου µερέντα και σερβίρουµε.

Συμβουλή

Επειδή η ζύµη κολλάει, τη δουλεύουµε µε λαδωµένα χέρια.• Aντικαταστήστε το νερό της ζύµης µε γάλα για να γίνουν πιο αφράτα.• Αντί για ξερή µαγιά, µπορούµε να βάλουµε έναν κύβο από εκείνη του ψυγείου.• Αφήστε τα να φουσκώσουν αρκετή ώρα. Διαφορετικά, η µαγιά µυρίζει και η ζύµη δεν γίνεται αφράτη. 

ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ 2024  email: pontiakikouzina1914@gmail.com
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε