Περέκ
Το ποντιακό περέκ είναι ένα παραδοσιακό φαγητό της ποντιακής κουζίνας, που φτιάχνεται με πολύ λεπτές πίτες (περέκια) και συχνά συνοδεύεται από βούτυρο ή τυρί. Παρακάτω θα βρεις μια αυθεντική συνταγή για περέκ:

Υλικά
Για τις πίτες περέκ:
500 γρ. αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
1 κ.γ. αλάτι
250 ml νερό (περίπου)
Για το σερβίρισμα:
100 γρ. βούτυρο (κατά προτίμηση αιγοπρόβειο ή αγελαδινό)
Τυρί φέτα ή ποντιακό τυρί (π.χ. γαϊς τυρί) τριμμένο
Εκτέλεση:
1. Ετοιμασία της ζύμης για τις πίτες
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
Προσθέτουμε σταδιακά το νερό, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρές μπάλες (περίπου 8-10).
Αφήνουμε τις μπάλες να ξεκουραστούν για 20 λεπτά σκεπασμένες με μια πετσέτα.
2. Άνοιγμα των φύλλων
Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και ανοίγουμε κάθε μπάλα ζύμης σε πολύ λεπτό, σχεδόν διάφανο φύλλο με τη βοήθεια πλάστη.
Αν θέλουμε, μπορούμε να φτιάξουμε τα φύλλα σε μεγαλύτερες ποσότητες και να τα αφήσουμε να στεγνώσουν ελαφρώς, ώστε να τα αποθηκεύσουμε για μελλοντική χρήση.
3. Ψήσιμο των φύλλων
Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ή μια πλάκα ψησίματος σε μέτρια φωτιά.
Ψήνουμε τα φύλλα ένα-ένα για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να αρχίσουν να σχηματίζονται μικρές φουσκάλες. Δεν θέλουμε να καούν, αλλά να στεγνώσουν και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
4. Σύνθεση του περέκ
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.
Τοποθετούμε μια πίτα περέκ στο τηγάνι και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί. Συνεχίζουμε να τοποθετούμε πίτες τη μία πάνω στην άλλη, πασπαλίζοντας κάθε στρώση με τυρί.
Όταν ολοκληρώσουμε τις στρώσεις, αφήνουμε το περέκ να ζεσταθεί καλά, ώστε να λιώσει το τυρί.
5. Σερβίρισμα
Κόβουμε το περέκ σε κομμάτια και το σερβίρουμε ζεστό.
Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με γιαούρτι ή επιπλέον βούτυρο.