Ωτία

Υλικά για τη ζύμη 

  • 4 αυγά
  • 1 γιαούρτι
  • 1/2 φλ. γάλα φρέσκο
  • 1/3 φλ. σπορέλαιο
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 2 βανίλιες (ή ξύσμα 1 πορτοκαλιού)
  • 2-3 πρέζα/ες αλάτι
  • 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • Αλεύρι γ.ο.χ. οσο πάρει (περίπου 4 φλ.) 

Για το τηγάνισμα 

  • Λάδι

Για το άνοιγμα του φύλλου 

  • Επιπλέον αλεύρι

Για το σερβίρισμα 

  • Κανελοζάχαρη ή μέλι

Για τη ζύμη 

Για τα ποντιακά ωτία φτιάχνουμε πρώτα την αφράτη ζύμη. Σε ένα μπολ, βάζουμε βάζουμε τα 7 πρώτα υλικά. Αυγά, γιαούρτι, γάλα, σπορέλαιο, ζάχαρη, βανίλιες και αλάτι.

Με μίξερ χειρός ή με σύρμα, χτυπάμε τα υλικά να ενωθούν και να λιώσει καλά η ζάχαρη.

Κρατάμε 1/2 φλ. αλεύρι στην άκρη και κοσκινίζουμε το υπόλοιπο με το baking powder και τη σόδα.

Ρίχνουμε το αλεύρι στα υγρά υλικά και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να είναι εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια.

Λίγο λίγο, βουτάμε τα χέρια στο αλεύρι που κρατήσαμε και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μαζευτεί σε μπάλα και να καθαρίσουν τα τοιχώματα του μπολ.

Πλάθουμε τη ζύμη σε χοντρό ρολό.

Κόβουμε σε 5 κομμάτια.

Κάθε κομμάτι το πλάθουμε σε σχήμα σφαιρικό.

Ακουμπάμε σε ένα φαρδύ αλευρωμένο μπολ.

Ελαφρά πατάμε τη ζύμη να πλατύνει.

Αφού τα φτιάξουμε όλα, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν το λιγότερο για 30 λεπτά.

Για το σχέδιο

Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε χοντρό φύλλο με πάχος περίπου 1 εκατ.

Με ροδάκι ζύμης, κόβουμε κάθετες λωρίδες με φάρδος περίπου 2 εκατ.

Κάθε λωρίδα, την κόβουμε διαγώνια σε ρόμβους με μήκος περίπου 5 με 6 εκατοστά.

Με μαχαίρι, κόβουμε τρύπα στην μέση κάθε ρόμβου.

Πιάνουμε τη μια άκρη της ζύμης και την περνάμε μέσα από την τρύπα.

Έτσι, σχηματίζουμε τα ωτία, που μοιάζουν με αυτάκια.

Για το τηγάνισμα

Τα αραδιάζουμε όλα τα ωτία πάνω σε δίσκο στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Τα τηγανίζουμε λίγα λίγα, σε μπόλικο καυτό λαδί, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Μόλις μπουν στο λαδί φουσκώνουν και παίρνουν χρυσό χρώμα.

Κατά το τηγανίσματά πιέζουμε με τρυπητή κουτάλα να βυθιστούν στο καυτό λαδί.

Σε 2 λεπτά είναι έτοιμα.

Μόλις πάρουν ελαφρά ρόδινο χρώμα τα βγάζουμε με την τρυπητή κουτάλα.

Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν.

Τα αχνίζουμε με μπόλικη άχνη και κανέλα ή μέλι.


ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ 2024  email: pontiakikouzina1914@gmail.com
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε