Μαυρομάτικα φασόλια με λάχανα
Τα μαυρομάτικα φασόλια με λάχανα είναι μια παραδοσιακή και θρεπτική συνταγή που συναντάται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ιδίως στον Πόντο. Πρόκειται για ένα απλό αλλά γευστικό πιάτο που συνδυάζει τα όσπρια με τα πράσινα λαχανικά, δημιουργώντας ένα πλήρες γεύμα γεμάτο θρεπτικά συστατικά.

Υλικά
250 γρ. φασόλια μαυρομάτικα
500 γρ. λάχανα (σέσκουλα, σπανάκι ή άλλα χόρτα της προτίμησής σας)
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας (προαιρετικά)
Χυμός από 1 λεμόνι
Αλάτι και πιπέρι
1-2 φύλλα δάφνης (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
1. Προετοιμασία των φασολιών
Πλένουμε καλά τα μαυρομάτικα φασόλια.
Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό, βράζουμε τα φασόλια για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
2. Ετοιμασία των λαχανικών
Πλένουμε καλά τα χόρτα (λάχανα) και τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια.
Σε μια άλλη κατσαρόλα, ζεματίζουμε τα χόρτα για 2-3 λεπτά σε βραστό νερό. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
3. Μαγείρεμα
Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν.
Αν χρησιμοποιούμε πελτέ ντομάτας, τον προσθέτουμε και τον σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
Ρίχνουμε τα φασόλια στην κατσαρόλα και προσθέτουμε 2 φλιτζάνια νερό. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και, αν θέλουμε, τα φύλλα δάφνης.
Μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι τα φασόλια να μαλακώσουν σχεδόν τελείως.
4. Προσθήκη των χόρτων
Προσθέτουμε τα ζεματισμένα λάχανα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι να δέσουν οι γεύσεις και να μαλακώσουν εντελώς τα φασόλια και τα χόρτα.
Λίγο πριν κατεβάσουμε το φαγητό από τη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
5. Σερβίρισμα
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, συνοδεύοντας με φρέσκο ψωμί και (προαιρετικά) λίγη φέτα στο πλάι.
Μπορούμε να ραντίσουμε με επιπλέον ελαιόλαδο ή να προσθέσουμε λίγο ακόμη λεμόνι στο πιάτο.
Συμβουλές
Αν θέλετε πιο "ζουμερό" αποτέλεσμα, προσθέστε λίγο παραπάνω νερό κατά το μαγείρεμα.
Τα χόρτα που θα χρησιμοποιήσετε μπορούν να είναι ποικιλία άγριων χόρτων, σπανάκι, σέσκουλα ή ακόμα και λάχανο τρυφερό.