Χαβίτς

Ο χαβίτς είναι ένα παραδοσιακό ποντιακό πιάτο, που θυμίζει κρέμα ή χυλό και φτιάχνεται με αλεύρι καλαμποκιού (πολέντα), βούτυρο και νερό ή γάλα. Είναι ένα θρεπτικό και γευστικό φαγητό που σερβίρεται συνήθως ζεστό, συχνά για πρωινό ή ως συνοδευτικό. 

Υλικά

  • 1 λίτρο νερό (ή μισό νερό και μισό γάλα για πιο πλούσια γεύση)

  • 1 κούπα αλεύρι καλαμποκιού (πολέντα ή καλαμποκάλευρο)

  • 2-3 κ.σ. βούτυρο (κατά προτίμηση αιγοπρόβειο ή αγελαδινό)

  • Αλάτι (1/2 κ.γ. ή ανάλογα με τη γεύση σας)

  • (Προαιρετικά) τριμμένο τυρί (όπως φέτα ή μυζήθρα) για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

1. Βράσιμο του νερού

  1. Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε το νερό (ή το μείγμα νερού-γάλακτος) και προσθέτουμε το αλάτι.

2. Προσθήκη του αλευριού

  1. Μειώνουμε τη φωτιά και αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι καλαμποκιού σταδιακά, ανακατεύοντας συνεχώς με έναν αυγοδάρτη ή μια ξύλινη κουτάλα, για να μην δημιουργηθούν σβώλοι.

  2. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να αρχίσει να πήζει η κρέμα.

3. Μαγείρεμα

  1. Αφήνουμε τον χαβίτς να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να πήξει καλά και να αποκτήσει κρεμώδη υφή.

  2. Σε ένα τηγανάκι, λιώνουμε το βούτυρο μέχρι να ζεσταθεί καλά, χωρίς να καεί, και το ρίχνουμε πάνω στον χαβίτς. Ανακατεύουμε για να ενσωματωθεί το βούτυρο.

4. Σερβίρισμα

  1. Σερβίρουμε τον χαβίτς ζεστό σε βαθιά πιάτα.

  2. Προαιρετικά, πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί ή τον συνοδεύουμε με λίγο επιπλέον λιωμένο βούτυρο.

Συμβουλές

  • Αν θέλετε πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να προσθέσετε λίγο κρέμα γάλακτος μαζί με το νερό ή το γάλα.

  • Ο χαβίτς τρώγεται καλύτερα ζεστός, αλλά μπορείτε να τον φυλάξετε και να τον ζεστάνετε ξανά.


ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ 2024  email: pontiakikouzina1914@gmail.com
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε